Neoliet Outdoor Nederland Linda Richter
Foto credits: Linda Richter

Opleiding Outdoor Voorklimmen (Single Pitch)

Echt leren buiten klimmen leer je op de outdoor opleiding van Neoliet! De opleiding bestaat uit een indoor en een outdoor gedeelte. Indoor leer je in twee sessies de touwtechnieken die je nodig hebt en outdoor ga je dit dan uiteindelijk toepassen. We gaan een weekend naar de rotsen op 11 en 12 juni en een dagje op 25 juni. Na de derde dag krijg je als alles goed gaat je klimbewijs Outdoor Voorklimmen Single pitch!

Meer weten?

Leuk dat je meer wilt dan alleen binnen klimmen. Met de cursus Outdoor Voorklimmen Single Pitch leer je veilig zelfstandig te klimmen in de rotsen; goed behaakte en ingerichte sportklimgebieden tot 1 enkel touwlengte (single pitch).

De cursus boek je via je eigen thuishal. Je volgt dan eerst 2 lessen van 3 uur (in de avond) waarbij je alle touwtechnieken letterlijk en figuurlijk ‘droog’ oefent. Als je dit deel hebt afgerond ga je door naar het buitendeel. Dat zijn in totaal 3 dagen (1 weekend en 1 losse dag) op een vette locatie en niet al te ver weg.

Even alles op een rijtje

Je hebt je indoor voorklimlicentie

 • zekeren voorklimmer
 • setjes clippen
 • voetfouten

Zelfstandig kunnen voorklimmen in goed behaakte gebieden in de rotsen tot enkele touwlengte (single pitch)

 • Ombouwen
 • Standplaats bouwen
 • Abseilen
 • Terugtrekken uit de rots

Alle touwtechnieken behandelen we tijdens 2 of 3 momenten. In totaal zijn de lesuren zes uur.

Zodra dit is afgerond kun je deelnemen aan het buitengedeelte.

Na het afronden van de voorbereidingslessen binnen ga je naar buiten. Dit programma bestaat uit:

 • 1 dag rotsklimmen
 • 1 weekend rotsklimmen

Het examen vind plaats aan het eind van de cursus door middel van rotsklimmen.

Je kan nu eindelijk het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen Single Pitch behalen!

Na het behalen van het examen kun je een vervolgstap maken; de cursus Outdoor Voorklimmen Multi Pitch.

Bij deze cursus leer je nog meer kneepjes van het vak! O.a. voorklimskills en je gaat meerdere touwlengtes op een veilige manier leren klimmen.

Praktische Info

We hebben je nummer nodig om een whats-app groep aan te maken voor alle praktische info over de rotsklimdagen tijdens de cursus. Ook om bijvoorbeeld een locatie te delen om elkaar bij de rotsen te ontmoeten. Geef dit gelijk aan bij je boeking of tijdens de eerste les die je binnen in de klimhal volgt. 

We gaan klimmen in het Sauerland (Duitsland). Welke massieven gaan we bezoeken? De eerste dag starten we in Scharpenbeul. We verzamelen daar op zaterdagochtend om 10 uur op de parkeerplaats, In der Bunne, Meinerzhagen. De andere dagen bepalen we later aan de hand van de ervaringen de eerste dag en de weersvoorspelling. Lekker op avontuur! Een mooie topo (overzicht van alle klimroutes) van alle gebieden is; Land der tausend Berge – ISBN 978-3-00-038258-1. Wij hebben natuurlijk ook een topo, maar altijd handig en leuk om er zelf een te hebben.

Klimmateriaal

Houd bij het inpakken van je tas rekening met alle weersomstandigheden! Neoliet zorgt de voorklimmaterialen zoals setjes, helmen, karabiners en touwen. Zelf zorg je in elk geval voor de volgende materialen:

 • klimgordel

 • (klim)schoenen

 • eventueel pof

 • regenkleding

 • warme kleding

Tijdens de cursus behandelen we ook de materialen die jij zelf gebruikt. We adviseren je dan ook om nog geen extra materiaal aan te schaffen voor de cursus, omdat je ook tijdens de cursus veel leert en uitprobeert. Tot een maand na de cursus geven wij je 10% korting op alle materialen in onze shop! Wij geven graag goed advies, zodat je het juiste materiaal hebt voor je nieuwe rotsklim-avonturen. Koop je alles in één keer? Dan krijg je van Neoliet een mooi extra cadeau erbij in je materiaalpakket.

Overnachten & vervoer

Overnachtingen en vervoer regelen bieden wij niet aan. Neoliet geeft echt alleen de opleiding c.q. het klimgedeelte. Het vervoer, overnachten en eten/drinken moet je even zelf of met elkaar regelen. Alleen reisbureaus mogen het complete pakket aanbieden en dat zijn we niet. Maak gerust gezellig afspraken in de groepsapp.

Verzekering

Zorg voor een goede reisverzekering! Bij voorkeur natuurlijk waar je ook verzekerd bent voor het rotsklimmen.

Neoliet outdoor nederland linda richter nkbv voorklimmen single pitch opleiding cursus
Foto credits: Linda Richter
Neoliet outdoor voorklimmen single pitch
Foto credits: Linda Richter

Ander nieuws

If you love me, check me

Veilig klimmen? Doe voor iedere route die je klimt de partnercheck. Indoor sportklimmen is een sport waarbij relatief [...]

If you love me, check me

Veilig klimmen? Doe voor iedere route die je klimt de partnercheck. Indoor sportklimmen is een sport waarbij relatief [...]

If you love me, check me

Veilig klimmen? Doe voor iedere route die je klimt de partnercheck. Indoor sportklimmen is een sport waarbij relatief [...]

neoliet eindhoven zuid klimmen
Neoliet Heerlen indoor klimmen sport klimmuur boulderen climbing bouldering klimhal kinderfeestje klimsport binnen