Neoliet KlimklUP - kinderen - trainen - sporten

Vind jij klimmen ook zo tof? Je kunt al jong beginnen met klimmen en klauteren onder begeleiding van volwassenen. Naast het leren bewegen in al die toffe routes, sterk en lenig worden, horen bij het klimmen ook allerlei veiligheidsaspecten én het trainen van je risicobewustzijn. Het juist aanleren van handelingen en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en voor elkaar is een essentieel onderdeel van de klimsport. Best veel toch? Daarom leer je dat allemaal bij de KlimklUP in je eigen tempo.

Veel doen en leren

Wist je dat jonge kinderen hun eigen handelen en de gevolgen daarvan niet altijd op de wijze overzien zoals volwassenen dat wel kunnen? De aandachtsspanne van kinderen is vaak wat korter. Misschien herken je dat zelf ook wel een beetje? We hanteren voor klimmen met kinderen de richtlijn van de Stichting Veiligheid Klimsport. Daar staat bijvoorbeeld in dat je zelfstandig mag boulderen vanaf 12 jaar, toprope klimmen vanaf 14 jaar en zelfstandig voorklimmen vanaf 16 jaar. Maar… daarvoor wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk doen en leren.

KlimklUP - Neoliet - Labelsysteem - Klimmen
KlimklUP - Neoliet - Labelsysteem - Klimmen
KlimklUP - Neoliet - Labelsysteem - Klimmen
Foto’s: Linda Richter

Je trainer heeft hulp nodig

Neoliet kent jou en alle andere KlimklUP-ers op basis van hun leeftijd, ervaring en getoond gedrag bepaalde vaardigheden toe. Vaardigheden zijn de dingen die je allemaal hebt geleerd, hebt geoefend en wat je al erg goed kunt. Kun je al de partnercheck goed doen? Of misschien al toprope zekeren? Hoe oud ben je? Het is voor je trainer en ook je maten uit je trainingsgroep best lastig te onthouden wat iedereen allemaal kan en mag. Daar gaan we elkaar bij helpen.

We geven je een kleurtje

Het makkelijkst is het voor jou en je trainer om snel te zien wat iedereen kan en mag, ofwel wat de vaardigheden zijn. Die vaardigheden hebben we een gezellig kleurtje gegeven en mag jij aan je gordel hangen. Het zijn allemaal toffe labels die lekker opvallen. Handig voor jou en je trainer! Oh… niet vergeten! Aan het eind van de training lever je ze weer in bij je trainer.

Even onthouden dus al die kleurtjes. Het labelsysteem is geen vervanging voor licenties en deurbeleid. Het label dat je die dag krijgt is een momentopname. Soms krijg je een ander kleurtje, omdat het druk is in de hal of omdat er een andere trainer is die je niet kent. Het label zegt dus niets over jouw klimniveau of is enigszins anders prestatie-gebonden. De labels zijn uitsluitend een hulpmiddel.

Foto’s: Linda Richter

Hoe ziet het eruit?

We onderscheiden twee opleidingstrajecten. Eerst het indoor toprope klimmen met geen of drie labels en daarnaast het indoor voorklimmen met twee labels. Heel soms kun je dus twee labels aan je gordel krijgen.

Best ingewikkeld vinden wij en daarom hebben we een mooi plaatje voor je gemaakt! We hopen zo dat je alles goed kunt onthouden samen met je trainer. Help jij ons mee?

Assistent

Bij de grotere groepen zijn meerdere trainers of assistenten aanwezig. De assistenten helpen jou en je trainer. Dat kan per training verschillen en is vaak een jeugdlid van de KlimklUP. We houden het natuurlijk zo gezellig mogelijk :). Heb je nog vragen? Dan kun je bij je trainer terecht.

Rick Verlaan - Neoliet Utrecht

geschreven Door Rick Verlaan

Rick is manager bij Neoliet Utrecht met de grootste jeugdclub van Nederland, heeft al ruim 20 jaar ervaring in de klim- en bergsport, organisator van vele nationale jeugdevents en (nationale) wedstrijden en nog veel meer.

Ander Neoliet nieuws

Campagne: Bring Your Dad for Free

17 mei 2024|

Na Moederdag komt ook Vaderdag! Net als met Moederdag gaan we ook weer een Vaderdag campagne doen: "Bring Your Dad for Free". Vaderdag valt dit jaar op zondag 16 juni. Neem bij vragen of onduidelijkheden [...]

Incheckprocedure: Defensie of politie komt klimmen/boulderen

16 mei 2024|

Belangrijke informatie voor als defensie of de politie komt klimmen Bij aankomst meldt de klimmer zich bij de balie en identificeert zich als militair of politie-agent. Als de klimmer al een persoonlijke Neoliet-pas heeft, kan [...]

Deel jouw beste bouldertip met ons!

13 mei 2024|

Beste collega's, We zijn op zoek naar jullie beste bouldertips om te delen met onze community! Heb je een handige techniek of een slimme strategie die je wilt delen met onze klimmers? Misschien wel iets [...]

Guidelines voor het organiseren van evenementen

13 mei 2024|

We hebben een nieuwe richtlijn hebben opgesteld voor het aanvragen en organiseren van evenementen bij Neoliet en Boulder. Deze richtlijn is ontworpen om ons te helpen bij het efficiënt en effectief plannen, uitvoeren en evalueren [...]