Doel van de Mini Workshop
Het vergroten van de veiligheid op de werkvloer door goed getraind personeel. Deze workshop richt zich op aspecten die onvoldoende aan bod komen in opleidingen zoals i1/SKB of hoger, Skt-2 en het veiligheids- en toelatingsbeleid.
Om deel te kunnen nemen aan de workshop, dien je in het bezit te zijn van een i1/SKB certificaat en de workshop “Veiligheids- en Toelatingsbeleid” te hebben gevolgd.
Wat is Situation Awareness (S.A.)?
Situational Awareness, of in het Nederlands, situatiebewustzijn, wordt gezien als een cruciale maar vaak ontastbare basis voor succesvolle besluitvorming in diverse situaties, waaronder die waar mensenlevens en eigendommen op het spel staan. Dit geldt onder andere voor wetshandhaving, luchtvaart, luchtverkeersleiding, scheepsnavigatie, gezondheidszorg, noodhulp, militaire commandovoering, en zelfs risicosporten. Gebrek aan situatiebewustzijn is geïdentificeerd als een belangrijke factor bij ongevallen toegeschreven aan menselijke fouten.
In zekere zin worden we allemaal geboren met een vorm van S.A. Ons ‘reptielenbrein’ helpt ons automatisch gevaren te signaleren. In ons geval gaat S.A. verder dan dat, en we proberen ook gevaren voor anderen te herkennen.
Het Trainen van S.A.
Je kunt jouw Situation Awareness trainen door regelmatig om je heen te kijken, bewust te zijn van je omgeving, en te overwegen wat je zou doen als er iets onverwachts gebeurt. Je zult ook merken hoeveel mensen volledig opgaan in hun mobiele telefoon en geen aandacht besteden aan hun omgeving, wat potentieel gevaarlijk kan zijn, met name in het verkeer.
S.A. ontwikkelt zich met ervaringen in het leven, waardoor je betere inschattingen kunt maken in potentieel gevaarlijke situaties.
Toepassing van S.A.
Een voormalige Navy SEAL sniperinstructeur heeft een hulpmiddel bedacht om jouw S.A. te verbeteren: de S.E.A.L.-loop:
- S – See/Sense: Heb ik het juiste beeld? Mis ik geen dingen? Is mijn perceptie van de werkelijkheid correct?
- E – Evaluate: Begrijp ik wat ik zie? Kan ik er betekenis aan geven?
- A – Act: Kan ik iets doen? Ja? Doe dan iets, zo niet, haal hulp maar doe iets.
- L – Learn: Leer van wat er is gebeurd en deel het met anderen.
Door middel van casussen en rollenspellen kunnen we ons S.A. specifiek trainen voor de boulder- en klimhal.
Casussen en Oefeningen
Hier zijn enkele voorbeelden van casussen waarbij je de S.E.A.L.-methode kunt toepassen:
- Je komt op je fiets aan bij de klimhal/boulderhal en ziet dat het helemaal vol staat met fietsen.
- In de boulderhal zie je een grote groep klimmers die klimmen met gewone sportschoenen en verhuurmateriaal overal verspreid.
- Tijdens een instructie ontdek je dat de cursist nog een ring draagt tijdens het klimmen.
- Het is erg druk tijdens de kids training, en het einde nadert. Een van je collega’s flirt met iemand uit de toprope cursus terwijl jullie nog bezig zijn met de les.
- Je merkt dat iemand een onbekende karabiner gebruikt om te klimmen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn nog veel meer scenario’s om te verkennen.
Voor vragen, aanmelden of meer informatie, neem gerust contact op met Looi Zuidwijk (looi@neoliet.nl).