Het is je vast niet ontgaan dat de klimsport steeds groter wordt. Zo maakt het dit jaar al voor de tweede keer deel uit van de Olympische Spelen in Parijs. Maar wat is klimmen nou eigenlijk? En hoe begin je met klimmen? We leggen het stap voor stap uit in dit artikel.

Wat is het verschil tussen boulderen en klimmen?

De meest algemeen beoefende klimsporten in Nederland zijn boulderen en klimmen. Boulderen doe je op wanden van maximaal vijf meter hoog. Je zit hierbij niet aan een touw vast, maar je wordt beschermd door een stevige valmat. De routes variëren in niveau en stijl, bijvoorbeeld krachtig, of juist heel erg op balans.

Bij het klimmen, ook wel sportklimmen of leadklimmen genoemd, beklim je hoge wanden met lange routes van soms wel 20 meter of hoger! Dat alles terwijl je (uiteraard) doormiddel van een touw dat aan je klimgordel vast zit, gezekerd wordt door jouw zekeraar. De zekeraar is jouw klimpartner die op de grond staat terwijl jij klimt. Bij de routes op hoge wanden draait het meer om uithoudingsvermogen en precisie. Dit is de variant van klimsport die je kunt beoefenen bij Neoliet!

Is klimmen moeilijk?

Klimmen is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Als je voor het eerst gaat klimmen, of als je het wel ooit geprobeerd hebt, maar nog geen klimlicentie hebt, dan is het verplicht dat een instructeur je uitleg geeft en jou bij het klimmen begeleidt. Klinkt dit hoogdrempelig voor je? Geen zorgen, dat is het absoluut niet!

Hoe begin je met klimmen?

Speciaal voor nieuwe klimmers bieden we introlessen aan, zoals de groepsintroles. Het grote voordeel van de groepsintroles is dat je al vanaf 1 persoon een plaats kan boeken. Je bent dus niet afhankelijk van iemand anders om mee te kunnen doen. Er vinden elke week op vaste momenten groepsintrolessen plaats, waarvoor deelnemers zich kunnen inschrijven tot de groep gevuld is.

Na het aanmelden en omkleden kom je samen met je groep, meestal bij de instructiewand. Daar krijg je uitleg over wat klimmen is, hoe de introles eruit ziet en hoe je moet zekeren. De groep wordt vervolgens opgesplitst in touwgroepjes van drie personen. Dat wil zeggen dat er per touwgroepje één persoon klimt, één zekert, en één het remtouw van de zekeraar vasthoudt, als backup-zekeraar. De instructeur kijkt met je mee en zorgt voor de veiligheid, terwijl jij op je eigen tempo kennis kunt maken met de klimsport.

Klim samen met je (nieuwe) maatje

Als je niet alleen, maar samen met anderen naar de groepsintroles komt, is er altijd de mogelijkheid om samen met hen te klimmen. Als je wel alleen komt, word je gekoppeld aan andere aanwezige deelnemers. Terwijl jullie klimmen, is de instructeur steeds in de buurt om jullie te helpen en te begeleiden.

De introles is voorbij, wat nu?

Nu je weet wat klimmen is, en de introles voorbij is, evalueren jullie nog even kort en is er ruimte voor vragen. Hoe ging het? Vond je het leuk? Wat zijn eventuele vervolgstappen die je moet nemen als je van klimmen jouw sport wilt maken? De instructeur is er voor jou om je de informatie geven die je nodig hebt.

Aanbieding!

Na de introles krijg je in sommige Neoliet vestigingen de mogelijkheid om je direct in te schrijven voor de Toprope Cursus met 30% korting! Deze aanbieding is alleen op de dag van de groeps-introles geldig, dus grijp je kans!

Alles wat je moet weten over de groepsintroles

  • De groepsintroles boek je al vanaf € 25,- per persoon
  • Je kan al deelnemen vanaf 1 persoon
  • De groepsintroles is inclusief klimmateriaal en exclusief huurschoenen
  • De les duurt 1,5 uur
  • Deelname is mogelijk vanaf 6 jaar (tot 14 jaar volwassen begeleiding nodig!)
  • Alleen klimmende deelnemers hoeven entree te betalen

Je boekt de groepsintroles bij deze Neoliet vestigingen