Het is vandaag internationale vrouwendag! Op 8 maart 1908 vond in New York de een grote staking van vrouwen plaats. De staking was begin van jaren van strijd voor gelijk loon, betere arbeidsomstandigheden en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens de Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

Hoe is het bij ons gesteld in de klimsport?

De klimsport is altijd gezien als een mannen-dominante sport, maar vrouwen hebben ook een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de jaren ’70 en ’80 namen steeds meer vrouwen deel aan klimtochten en -wedstrijden. Toen was het nog steeds een uitdaging voor vrouwen om gelijkwaardig te worden beschouwd als hun mannelijke tegenhangers en om erkenning te krijgen voor hun prestaties.

In de jaren ’90 tot op heden groeit de klimsport door opkomst van de indoor klim- en boulderhallen, met meer en meer vrouwen die de sport beleven op hun eigen manier. Gelukkig hebben vrouwen in de afgelopen jaren veel veranderingen weten door te voeren. Met de komst van jeugdtrainingen en daarmee een sterk vrouwenveld op de laatste Olympische spelen zijn wedstrijdklimsters een inspiratiebron voor jonge meiden.

Klimmen voor vrouwen

Er zijn tegenwoordig steeds meer vrouwen en jonge meiden die klimmen als sport hebben gekozen en die deelnemen aan klimtochten en -wedstrijden. Een paar klimorganisaties richten zich specifiek op vrouwen, met programma’s en evenementen die hen de kans geven om te groeien en te excelleren in de sport, ieder op hun eigen manier. In ieder geval bij Neoliet! Een voorbeeld zijn de wekelijkse Powervrouw trainingen van Neoliet of andere evenementen voor en door klimsters georganiseerd. Maar ook de toename van vrouwen in ons personeelsbestand. Wist je dat bij onze jeugd trainingsgroepen de man/vrouw verdeling gelijk is? En dat Neoliet een toenemend aantal vrouwelijk routebouwers heeft?

Internationale Vrouwendag moet gevierd worden

In de huidige tijd staan vrouwen in de klimsport sterk. Vrouwen hebben tegenwoordig een grotere stem en worden beter vertegenwoordigd in de klimsport door hun betrokkenheid binnen de organisaties in én rondom de sport, zowel vrijwillig als professioneel. Binnen Neoliet is er veel aandacht voor gelijkheid en diversiteit binnen de sport. We hebben veel vrouwen bij ons klimmen én werken. Vandaag 8 maart 2023, op Internationale Vrouwendag zetten we onze eigen powervrouwen van de backoffice in de spo(r)tlight. Vrouwen die al lang bij ons werken en die een belangrijke rol spelen in onze organisatie. Vrouwen op en met wie we kunnen bouwen!

Om met en door vrouwen de vrouwen-klimsport te vieren zal Swaen Harmsen op zaterdag 22 april komen vertellen over de eerste vrouwelijke alpinisten die klommen in een tijd waar het bedwingen van bergen alleen was weggelegd voor de moedigste mannen. Deze vrouwen laten ons zien dat we meer kunnen dan we soms durven te geloven. Ze vertelt ook over bigwall klimmen in Yosemite, slapen op de wand, het leven in een busje en elke dag sportklimmen. Over het mentale aspect van klimmen en projecten, alles geven maar niet álles, voorklimangst, de leiding durven nemen en je doelen serieus nemen. Daarna kunnen we samen klimmen of praten over klimmen. Vergeet je gear niet mee te nemen!