Het klimmen, een spannende sport die draait om uitdaging en avontuur, vereist de hoogste mate van veiligheid. De essentie van klimmen ligt in het vertrouwen in jezelf, je klimpartner en je uitrusting. Het touw is letterlijk je lifeline, en de verbinding met jezelf moet gewoon optimaal zijn. In Nederlandse klimhallen zijn er twee veelgebruikte methoden voor het inbinden: direct inbinden en indirect inbinden. In dit artikel richten we ons op het laatste, met de nadruk op de onmisbare rol van extra beveiligde karabiners.

Indirect inbinden

De dubbele achtknoop

Bij Neoliet hanteren we de methode van indirect inbinden. Dit betekent dat daar waar een lus met een dubbele achtknoop in het touw zit, kun je je zelf aanbinden om te klimmen. Deze knoop biedt de perfecte basis voor extra beveiligde karabiners. Voordat klimmers zichzelf inbinden, is een grondige inspectie van de knoop cruciaal. Bij Neoliet besteden we de grootste zorg aan het correct leggen van de knopen, zodat klimmers altijd kunnen rekenen op een solide basis.

De juiste karabiner: Safelock voor maximale sluitveiligheid

Het Duitse Deutscher Alpenverein heeft extra beveiligde karabiners ingedeeld in drie categorieën: lage sluitveiligheid, gemiddelde sluitveiligheid en Safelock (hoge sluitveiligheid). Bij Neoliet staat veiligheid altijd voorop, en dus kiezen we zonder twijfel voor de hoogste sluitveiligheidsnorm – Safelock karabiners. Twee uitstekende keuzes zijn de DMM Belay Master en de Mammut Smart karabiner, beiden verkrijgbaar in onze shop. Deze karabiners maken partnerchecks eenvoudig: als de klep gesloten is, is de karabiner optimaal beveiligd.

De klep zorgt er ook voor dat de karabiner altijd in de juiste positie blijft. Zelfs als deze klep per ongeluk wordt geopend, blijf je nog steeds veilig vastzitten aan een karabiner met een dichtgedraaide schroefbeveiliging. Met een vrije hand kun je de klep moeiteloos weer sluiten. Andere karabiners, zoals trialock-sluitingen, magnetron gridlock, klassieke schroefkarabiners en meer, voldoen niet aan de hoge veiligheidsnormen die wij bij Neoliet hanteren.

Veilig zekeren met middelhoge sluitveiligheid

Voor zekeringsdoeleinden is een karabiner uit de categorie middelhoge sluitveiligheid voldoende. In sommige gevallen kan de fabrikant van zekeringsapparaten een specifieke karabiner voorschrijven. Het is van belang om deze voorschriften strikt op te volgen om optimale sluitveiligheid te garanderen. Het gebruik van de Belay Master kan echter problematisch zijn vanwege de klep, die in sommige zekeringsapparaten in de weg kan zitten.

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Het is van het grootste belang dat klimmers verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid en voor de keuze van hun materiaal. In de wereld van klimuitrusting zijn er talloze opties, maar de juiste keuze hangt af van het specifieke gebruik en de persoonlijke voorkeur. Zorg ervoor dat je altijd de gebruiksaanwijzingen volgt en dat je materiaal koopt van betrouwbare bronnen, zoals erkende bergsportwinkels.

Better safe than sorry

Om af te sluiten, benadrukken we nogmaals het belang van extra beveiligde karabiners voor een zorgeloze klimervaring. Bij Neoliet staan we voor maximale veiligheid en kwaliteit, en we bieden de beste opties om ervoor te zorgen dat jouw klimavontuur een onvergetelijke, maar vooral veilige ervaring wordt. Daarbij is het natuurlijk zo, dat bij elke klim, ongeacht je ervaring, een partnercheck verplicht is. Klim met vertrouwen en geniet van elke uitdaging, wetende dat je kunt vertrouwen op je uitrusting en de extra beveiligde karabiners die je veilig vasthouden, altijd en overal.