“Het is niet te geloven hoe snel de tijd gaat” – een herkenbare gedachte of uitspraak als je weer een jaartje ouder wordt, als je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat of als je je bedenkt dat je alweer tien jaar bij dat ene bedrijf werkt. Ook bij Neoliet is deze gedachte het afgelopen jaar in de koppies van onze personeelsleden gaan leven. Op 12 december 2022 vieren we namelijk onze 30ste verjaardag. En wat is de tijd snel gegaan… Het was in 1992 toen Erik Jacobs (oprichter en 8-voudig Nederlands Kampioen) met grootse plannen voet zette op het stuk grond in Eindhoven, waar later een prachtig pand uit de grond verrees in de vorm van een klimhal. Nu, 30 jaar later, is het een mooi moment om terug te blikken op al deze jaren Neoliet.

1992, het jaar van de pionierende klimmers

In maart 1992 was de kogel door de kerk; Erik en Moon startten samen met hun team aan de bouw van Neoliet Eindhoven; de eerste nieuwbouw klimhal in Nederland. Allerlei krachten werden samengebundeld. In totaal was het een poeltje van een man of 10 die hieraan bijdroegen. De meeste waren nog student en spendeerden naast hun studie veel tijd aan de bouw van Neoliet Eindhoven, op vrijwillige basis. Het was zo’n andere tijd! Mensen vonden het leuk om te helpen. Het was de eerste nieuwbouw klimhal in Nederland, dus niemand wist hoe het werkte. Dat zorgde ervoor dat we echt moesten pionieren tot in de diepste betekenis van het woord.

Terwijl ze op locatie klimpanelen zaagden, alle gaatjes stuk voor stuk met de hand boorden en tot diep in de nacht bezig waren met het inslaan van inslagmoeren, was een ander clubje druk aan het experimenteren met mallen voor de grepen met polyesterhars, kleurstof en epoxy.

Werken richting een harde deadline: 12 december 1992

Er werd flink door gebuffeld tot diep in de nacht en tegen het einde werd en hier en daar nog een nachtje doorgehaald, want er was een harde deadline: 12 december 1992 vond namelijk het eerste NJK plaats in de eerste klimhal van Nederland: Neoliet Eindhoven. De klimhal moest klaar zijn op deze dag, en dat lukte.

We waren trots als een aap met z’n allen. De NKBV had de jury geregeld voor het NJK en de pers was natuurlijk ook van de partij, want het was tevens ook de opening van de eerste klimhal van Nederland. In de dagen daarna mochten andere klimmers kennis komen maken en al snel was het zo druk dat er een uitbreiding nodig was.

Groeien vanaf het begin

Inmiddels kwam Nienke in beeld en zij bleek in de jaren daarna dé stuwende kracht te zijn in de groei van Neoliet. Uitbreiding was niet alleen in Eindhoven al snel nodig door de toenemende stroom van klimmers. In Tilburg (1994) en in Heerlen (1996) werden ook klimhallen neergezet. Die laatste werd gerund door Leo en Jet, die vanaf de eerste dagen van Eindhoven al werkzaam bij Neoliet waren en tot op de dag van vandaag nog steeds hun steentje bijdragen.

De passie voor de sport overschreed ook grenzen, want in 2005 werd de eerste Duitse Neoliet vestiging neergezet, na een derde uitbreiding in Eindhoven met een bouldergedeelte. Die tak van sport vroeg om eigen faciliteiten en Neoliet deed daar als eerste in mee. In Duitsland was de kans om lekker groot uit te pakken. Het klimmershart ging sneller kloppen. Inmiddels zijn we daar 7 klim- en bouldergyms verder.

De droom om ook in Nederland een bouldergym te bouwen werd waargemaakt in Rotterdam (2014) in samenwerking met Serge, die ook vanaf het begin betrokken was bij de bouw van de Duitse Neoliet tak. Een mooie klim- en boulderaccommodatie met internationale wedstrijd mogelijkheden, indoor klimmen, outdoor klimmen en een heerlijke horeca werd in 2017 in Utrecht verwezenlijkt. Hier verwelkomt Rick (nadat hij zijn scepter aan Leo en Ulf overdroeg in Tilburg) met zijn team elke dag klimmers uit het hele land.

Inmiddels kwamen Jet en Leo terug uit het Zuiden, na het stokje aan Audrey en daarna aan Lars te hebben overgedragen, om weer in het nest van Eindhoven te bouwen aan een mooie toekomst samen met Looi. Dat resulteert nu in een nieuwe bouldergym in Tilburg (opening medio maart 2023, gerund door Jeroen) en een nog te bouwen bouldergym in Veldhoven (2023) en Eindhoven (2024).

De bouw van ‘Het dak’ bij Neoliet Heerlen

KlimklUP, de jeugdclub van neoliet

Dat het eerste Nederlands Jeugd Kampioenschap (NJK) plaatsvond bij Neoliet, vele jaren gevolgd door het eerste NJK boulderen is geen toeval. Neoliet heeft altijd een groot hart gehad voor de jeugdsport. Heel veel van onze oudere klimmers heeft bij de Neoliet jeugdclub, later de KlimklUP, de eerste stappen in de sport gezet. Heel veel jeugd vond de weg naar de topsport, de tel van nationale titels zijn we allang kwijt geraakt. Inmiddels worden onze trainers erkend opgeleid en zijn er dagelijks meer jeugdtrainingen dan op twee handen te tellen zijn. De grootste en leukste jeugdclub van Nederland vind je bij Neoliet.

2022, het jaar van klimplezier voor iedereen

In al die jaren heeft Neoliet een hechte community opgebouwd. Mensen die al 30 jaar met ons samen klimmen en mensen die net hun eerste stappen zetten. Bij Neoliet is iedereen welkom. De sport heeft zich enorm ontwikkeld de afgelopen jaren. Daardoor is onze community geëvolueerd tot een hele diverse en inclusieve groep. We bieden nog steeds elke dag klimplezier voor iedereen met passie voor de sport! En dat hopen we nog heel veel jaren te doen.

Neoliet is voor en door klimmers, ook 30 jaar later.

Voor in je agenda

Natuurlijk laten we deze dag niet zomaar aan ons voorbijgaan, want het is echt een mijlpaal! En dat gaan we vieren op 12 maart bij Neoliet Eindhoven, Vijfkamplaan 14. Zet die maar vast in je agenda! Wat we gaan doen? Die info volgt snel, maar we beloven dat het een dag wordt van grenzen verleggen en heel veel plezier.

Wil je je felicitatie achterlaten? Dat kan hieronder in de comments 🙂

Ander Neoliet nieuws