Materiaal aan de gordel

Een object dat naar beneden valt wordt met iedere afgelegde centimeter gevaarlijker.

Tijdens het klimmen kan het gebeuren dat accessoires die aan je gordel hangen, door je eigen bewegingen of die van het touw losraken en naar beneden vallen. Geraakt worden door een zekerapparaat vanaf 5 meter hoogte zorgt in het beste geval voor “alleen” wat hechtingen, maar kan veel erger uitpakken. Het komt vaker voor dan je denkt dat een karabiner per ongeluk aan een T-shirt in plaats van een materiaallus wordt gehangen.

Kies daarom voor safe en kies voor lichtgewicht – hang niets aan je gordel als je klimt, maar leg je materiaal op de grond en uit de weg als je gaat klimmen.

Zekeringsapparaat goed vast/dicht

Een verkeerd vastgemaakt zekerapparaat is een serieuze fout die voor de klimmer verkeerd af kan lopen.

Regelmatig wordt tijdens controlerondjes in de klimhal een zekerapparaat gespot dat niet goed is vastgemaakt. De karabiner is niet dicht of de grigri (veelvoorkomend) is niet goed gesloten.

Zorg dat je op de hoogte bent van de meest gemaakte fouten met jouw zekerapparaat. Dan maak je ze waarschijnlijk zelf niet meer. Check de gebruiksaanwijzing van de fabrikant of de online videos die het gebruik van je zekerapparaat uitleggen.

Kijk bij de partnercheck altijd zorgvuldig of het touw op de juiste manier door het zekerapparaat loopt (en indien van toepassing, of het apparaat goed dicht is gemaakt). Check verder of je zekerapparaat op de juiste manier én de juiste plek aan de gordel vast zit.

Laat je altijd actief controleren door je klimpartner.

Neoliet utrecht
TIlburg Neoliet klimmen boulderen wedstrijd sporten
neoliet eindhoven noord klimmen sporten boulderen brabant
neoliet eindhoven zuid klimmen
Neoliet Heerlen indoor klimmen sport klimmuur boulderen climbing bouldering klimhal kinderfeestje klimsport binnen