Neoliet KlimklUP - kinderen - trainen - sporten

Vind jij klimmen ook zo tof? Je kunt al jong beginnen met klimmen en klauteren onder begeleiding van volwassenen. Naast het leren bewegen in al die toffe routes, sterk en lenig worden, horen bij het klimmen ook allerlei veiligheidsaspecten én het trainen van je risicobewustzijn. Het juist aanleren van handelingen en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en voor elkaar is een essentieel onderdeel van de klimsport. Best veel toch? Daarom leer je dat allemaal bij de KlimklUP in je eigen tempo.

Veel doen en leren

Wist je dat jonge kinderen hun eigen handelen en de gevolgen daarvan niet altijd op de wijze overzien zoals volwassenen dat wel kunnen? De aandachtsspanne van kinderen is vaak wat korter. Misschien herken je dat zelf ook wel een beetje? We hanteren voor klimmen met kinderen de richtlijn van de Stichting Veiligheid Klimsport. Daar staat bijvoorbeeld in dat je zelfstandig mag boulderen vanaf 12 jaar, toprope klimmen vanaf 14 jaar en zelfstandig voorklimmen vanaf 16 jaar. Maar… daarvoor wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk doen en leren.

KlimklUP - Neoliet - Labelsysteem - Klimmen
KlimklUP - Neoliet - Labelsysteem - Klimmen
KlimklUP - Neoliet - Labelsysteem - Klimmen
Foto’s: Linda Richter

Je trainer heeft hulp nodig

Neoliet kent jou en alle andere KlimklUP-ers op basis van hun leeftijd, ervaring en getoond gedrag bepaalde vaardigheden toe. Vaardigheden zijn de dingen die je allemaal hebt geleerd, hebt geoefend en wat je al erg goed kunt. Kun je al de partnercheck goed doen? Of misschien al toprope zekeren? Hoe oud ben je? Het is voor je trainer en ook je maten uit je trainingsgroep best lastig te onthouden wat iedereen allemaal kan en mag. Daar gaan we elkaar bij helpen.

We geven je een kleurtje

Het makkelijkst is het voor jou en je trainer om snel te zien wat iedereen kan en mag, ofwel wat de vaardigheden zijn. Die vaardigheden hebben we een gezellig kleurtje gegeven en mag jij aan je gordel hangen. Het zijn allemaal toffe labels die lekker opvallen. Handig voor jou en je trainer! Oh… niet vergeten! Aan het eind van de training lever je ze weer in bij je trainer.

Even onthouden dus al die kleurtjes. Het labelsysteem is geen vervanging voor licenties en deurbeleid. Het label dat je die dag krijgt is een momentopname. Soms krijg je een ander kleurtje, omdat het druk is in de hal of omdat er een andere trainer is die je niet kent. Het label zegt dus niets over jouw klimniveau of is enigszins anders prestatie-gebonden. De labels zijn uitsluitend een hulpmiddel.

Foto’s: Linda Richter

Hoe ziet het eruit?

We onderscheiden twee opleidingstrajecten. Eerst het indoor toprope klimmen met geen of drie labels en daarnaast het indoor voorklimmen met twee labels. Heel soms kun je dus twee labels aan je gordel krijgen.

Best ingewikkeld vinden wij en daarom hebben we een mooi plaatje voor je gemaakt! We hopen zo dat je alles goed kunt onthouden samen met je trainer. Help jij ons mee?

Assistent

Bij de grotere groepen zijn meerdere trainers of assistenten aanwezig. De assistenten helpen jou en je trainer. Dat kan per training verschillen en is vaak een jeugdlid van de KlimklUP. We houden het natuurlijk zo gezellig mogelijk :). Heb je nog vragen? Dan kun je bij je trainer terecht.

Rick Verlaan - Neoliet Utrecht

geschreven Door Rick Verlaan

Rick is manager bij Neoliet Utrecht met de grootste jeugdclub van Nederland, heeft al ruim 20 jaar ervaring in de klim- en bergsport, organisator van vele nationale jeugdevents en (nationale) wedstrijden en nog veel meer.

Ander Neoliet nieuws

De Series Midden-Nederland! Voor jeugd & volwassenen

september 27, 2022|

Doe mee met de Series in jouw buurt! Wil je wedstrijdervaring opdoen in laagdrempelige wedstrijden, jezelf meten aan andere klimmers met hetzelfde klimniveau en uitdagende routes of boulders klimmen in verschillende hallen bij jou [...]

  • klimklup-sluit-neoliet-eindhoven-zuid

Neoliet Eindhoven Zuid sluit op donderdagen

september 21, 2022|

Neoliet Eindhoven Zuid is per 1 oktober op de donderdag gesloten. Evenals op de maandag, zal de donderdag in gebruik genomen worden door een klimvereniging. Dat betekent helaas ook dat alle [...]

  • trainer instructeur

Instructeur en/of trainer bij Neoliet Eindhoven

september 16, 2022|

Voor onze vestiging Neoliet Eindhoven zoeken wij per direct een trainer en/of klim-instructeur. Een klimgekke medewerker, die met veel enthousiasme zijn/haar/diens passie voor de klimsport met anderen wil delen. Als instructeur ben jij [...]

  • Neoliet KlimklUP

KlimklUP Back 2 School actie!

augustus 12, 2022|

Begin zorgeloos en vol energie aan je nieuwe schooljaar. Dat betekent: met een nieuwe sport! Want: Back 2 School is natuurlijk ook Back 2 Sports. Klimmen, klauteren, op één kleur of op alle kleuren [...]