Veiligheid, regels & privacy!

Risico-sport

De klimsport is een risico-sport en daarom is het belangrijk dat we met elkaar veilig en verantwoord sporten. Alle begeleiding, klimopleidingen en cursussen worden gegeven conform de richtlijnen van het samenwerkingsverband tussen klim- en bouldercentra en de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging en begeleid door goed opgeleide, erkende instructeurs en trainers.

Even goed lezen.......
Voor klimmers en boulderaars zijn er korte duidelijke veiligheidsinstructies die altijd gelden, náást de huisregels en voorwaarden natuurlijk. Voor beginnende klimmers zijn er kennismakingslessen, privé introductielessen of cursussen. Logisch, want klimmen vindt plaats op grotere hoogte en dus is er risico waar we verstandig mee om moeten gaan. Instructie is verplicht. Voor boulderen is dat niet noodzakelijk.

Jeugd gaat net even anders!
We hanteren voor zelfstandig sporten van KlimklUP-leden en niet leden die minderjarig zijn een jeugdbeleid. Lees dat even goed door, als wettelijk vertegenwoordiger houden we jou verantwoordelijk voor je kind. Gaat je kind zonder begeleiding van Neoliet sporten? In een aantal gevallen moet jij dan zelf zorgen voor toezicht.

Privacy
Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. We hebben ons privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Neoliet je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Boulderen

Voorwaarden zelfstandig boulderen
Zelfstandig boulderen kan na het lezen en ondertekenen van de veiligheidsinstructie, huisregels en voorwaarden. We adviseren je mee te doen aan een kennismakingsles. Niet alleen gezellig, maar vooral handig omdat je daar wat meer leert over afspringen en verantwoord vallen. Bovendien is deze les gratis. Je wordt meteen wegwijs gemaakt in de sport en kunt al je vragen stellen. Maar dat is zeker niet verplicht of gebruikelijk. Kom je vaker en heb je een ledenpasje? Dan staat alles gewoon in een landelijke database en kun je na aanmelden lekker direct sporten. Geen ledenpasje? Dan even inschrijven aan de balie. Zelfstandig boulderen doe je op eigen risico, zonder begeleiding en dus ben jezelf verantwoordelijk.

Voorwaarden als je iemand meeneemt
Met boulderen kan dat altijd, maar wel even inchecken allebei. 

Zelfstandig boulderen voor minderjarige KlimklUP leden en niet-leden
8 -12 jaar - mogen kinderen boulderen onder begeleiding van een volwassene
vanaf 12 jaar - mogen kinderen zelfstandig boulderen

Boulderen met de KlimklUP
Kinderen en jeugd die bij de KlimklUP trainen hebben een eigen regelement en vallen op dat moment onder begeleiding van de trainer(s). Er wordt gewerkt met een klimpaspoort, waarin stap voor stap geleerd wordt voor de K2 en K3 licentie. In dit klimpaspoort vind je ook de ouderverklaring en het reglement. Buiten de trainingstijden kun je alleen zelfstandig klimmen onder bepaalde voorwaarden.
Vanaf 18 jaar wordt iedereen geacht zelfstandig te zijn en is geen toestemming van ouders/opvoeders nodig.

Voorwaarden groepen, feestjes en arrangementen boulderen
Kom je als groep boulderen kan dat na het lezen en ondertekenen van de veiligheidsinstructie, huisregels en voorwaarden.

Klimmen

Voorwaarden voor de eerste keer klimmen, groepen, feestjes en arrangementen klimmen
Samen klimmen  is leuk en dat vinden we erg belangrijk! Maar het moet ook veilig zijn. Iedereen die voor de eerste keer wil klimmen of met een groep, een feestje of een arrangement bij ons komt krijgt instructie of we geven een andere vorm van begeleiding, afhankelijk wat nodig of gewenst is. Klimmen en zekeren is niet moeilijk, maar je moet wel goed weten hoe het moet en wat je doet.  Voor kennismakingslessen, feestjes, clinics of arrangementen moet altijd een afspraak worden gemaakt door middel van een reservering of inschrijving. Je ontvangt een bevestiging waarin duidelijk is welke vorm van instructie en/of begeleiding je krijgt, wat je van ons kunt verwachten en wat we van jou verwachten.

Voorwaarden zelfstandig klimmen
Zelfstandig gebruik maken van de klim-faciliteiten kan alleen als je in het bezit bent van voldoende vaardigheden en na het lezen en ondertekenen van de veiligheidsinstructie, huisregels en voorwaarden. Zelfstandig klimmen doe je zonder begeleiding en toezicht, omdat je weet waar je mee bezig bent. Zelfstandig klimmen doe je op eigen risico en dus ben je zelf verantwoordelijk voor jou en je klimmaatje(s). Die vaardigheden leer je in een cursus bij Neoliet of heb je ergens anders opgedaan. Je bent dan waarschijnlijk opgenomen in de landelijke database met je licentie. Sta je daar niet in? Dan moet je zelf aangeven of je de vaardigheden hebt. We leggen dit vast tijdens de incheckprocedure. Neem geen risico en doe en zeg geen dingen waarvan je twijfelt of je ze kunt. Van deelnemers aan trainingen vanaf 16 jaar wordt verwacht dat ze zelfstandig kunnen klimmen en zekeren. De trainer richt zich op inhoudelijke trainingsaspecten en zijn focus en aandacht is niet primair gericht op veilig klimmen en/of zekeren. 

Voorwaarden als je iemand meeneemt
Met boulderen kan dat altijd, maar wel even inchecken allebei. Met klimmen mag je ook een onervaren iemand meenemen, maar jij bent dan verantwoordelijk voor deze persoon. Alleen jij mag zekeren en jij controleert alles. Deze persoon mag alleen op de beginnerswanden naklimmen.

Zelfstandig klimmen voor minderjarige KlimklUP leden
< 8 jaar - kinderen mogen onder begeleiding van volwassenen klimmen (dus niet zekeren)
8 - 14 jaar - kinderen met K2 licentie mogen klimmen en zekeren onder begeleiding van een volwassene
vanaf 14 jaar - mogen kinderen zelfstandig klimmen en zekeren, mits met toestemming van de ouders/opvoeders en een geldige K2 licentie
vanaf 16 jaar - mogen kinderen zelfstandig voorklimmen en zekeren, mits met toestemming van de ouders/opvoeders en geldige K3 licentie

Zelfstandig klimmen voor minderjarige niet leden
Je kunt alleen klimmen onder begeleiding van een volwassene en valt ook onder diens verantwoordelijkheid.

Klimmen met de KlimklUP
Kinderen en jeugd die bij de KlimklUP trainen hebben een eigen reglement en vallen op dat moment onder begeleiding van de trainer(s). Er wordt gewerkt met een klimpaspoort waarin stap voor stap gewerkt wordt aan K1, K2, K3 en de boulderlicentie. In dit klimpaspoort vind je ook de ouderverklaring en het reglement. Buiten de trainingstijden kun je alleen zelfstandig klimmen onder bepaalde voorwaarden.
Vanaf 18 jaar wordt iedereen geacht zelfstandig te zijn en is geen toestemming van ouders/opvoeders nodig.

privacy

Neoliet doet geen gekke dingen met jouw gegevens, noch hebben we een agressieve marketingafdeling. Maar een aantal gegevens zijn natuurlijk wel nodig, zoals je klimvaardigheden zodat we ons veiligheidsbeleid kunnen hanteren. Je geboortedatum is nodig voor een leeftijdsgebonden abonnement, maar ook als je je pas vergeten bent of in een andere vestiging wilt klimmen. Alleen met jouw geboortedatum kunnen we namelijk je gegevens inzien, die geboortedatum moeten we dus eerst netjes aan jou vragen. Natuurlijk willen we ook jouw mailtje persoonlijk beantwoorden, je terugbellen en in de inschrijving voor een cursus verwerken. Hoe beperkt de gegevens ook die we van je hebben, ze moeten natuurlijk veilig zijn. Daar zijn we heel bewust mee bezig.

samen zorgen we voor veiligheid

We horen het graag als je een goed idee hebt of een compliment, maar we horen het óók graag als je een onveilige situatie of een incident ziet of zelf meemaakt. Een loszittende greep? Een zekerapparaat waar jij hele goede ervaring mee hebt? Iemand die ónder boulderaars doorloopt, te harde of juiste te zachte matten of een groepje klimmers die de partnercheck niet uitvoert? We willen samen met jou en alle andere klimmers, boulderaars en bezoekers zorgen dat we in een zo veilig mogelijke omgeving op een zo veilig mogelijke manier kunnen sporten of een feestje vieren. Laat het ons dus weten! We behandelen je melding uiteraard vertrouwelijk. Je melding wordt direct naar de manager gestuurd, dat kan ook anoniem.